Gold Leader Sarina Salleh,

ASSALAMUALAIKUM SEMUA
~sharing meeting skype on line 29hb Oktober 2012~
Beliau merupakan seorang jurutera.....atau omputih kata engineer gitu, Berasal dari Baling...... Sudah 1 tahun 10 bulan bersama VeMMA, Belum cukup 2thn dah dapat income 4 angka seminggu....ok tak??? Sebelum Vemma dah buat macam2....sebab buat macam2 la...dia pun jadi semacam aje.. J  .. Apa yg beliau pentingkan adalah biz untuk jangka panjang ....hingga anak cucu & berterusan...Dipersilakan Gold LeaderSarina Salleh dari UUM, Kedah ..
Saya perkenalkan dulu diri saya,Keluarga vemma disebelah utara majoritinya sudah kenal saya.
Saya Gold Leader Sarina Salleh, Boleh panggil saya Rin atau Ina , Bisnes Vemma ini saya kemudi bersama suami tercinta Gold Leader Mohd Hafiz. Saya join VeMMA pada
Julai 2011 dan anak2 saya waktu tu baru berumur 1tahun 10bulan dan 2bulan, sekarang genaplah setahun 3bulan saya di VeMMA..

Saya berasal dari Baling, merantau belajar di Langkawi,Perlis hampir 4 tahun,kemudian 2 tahun lebih tahun belajar dan 4 tahun bekerja di penang , dari kecil sampai U mmg saya curi masa meniaga
tak kisahlah apa jenisnya asalkan boleh bagi untung sikit2 buat blanja sendiri, semasa belajar di U di penang pun sy terlibat dgn MLM, sanggup bawa barang2 naik motor masuk kg jual barang
mmg habis dan sempat jadi manager 'kilat',
tapi sampai bila nak menjual sebab semester tahun akhir makin menuntut saya fokus belajar.

habis belajar, 1st job saya sebagai site engineer berapa la sgt gaji, apatah lagi zaman skrg gaji basic freshgraduate mmg cukup makan je. setahun bekerja, saya di offer untuk 'run'  company my exboss
dari kontraktor class F kepda class C.  
Mmg teruja sebab saya mmg minat bisnes family saya juga mmg berdarah bisness sebab tu la kot,  saya run dan setup balik company tu dgn asal modal rm25,000.00 dan kami topup modal capital lagi rm101,000.00. Mmg banyak guna duit kalu nak meniaga ni, dah nama pun meniaga dah keluar duit kena la sungguh2 kami nak dapatkan projek mmg banyak berhabis.

Setahun kami berhabis hampir rm80,000.00, lastly dpt projek nilai RM4.46 juta.. itu pun selepas berhempas pulas melobi dan replan2 close figure untuk setiap tender yg masuk mmg bukan mudah nak dapat tapi berbaloi nanti kalu ada projek yg terkena pancing.
ROI kami untuk projek hampir 360k , tapi net untung bersih belum pasti banyak sgt karenah subkont.
saya blajar bisnes konvensional dari pengalaman pertama projek ini , mmg luar bidang kejuruteraan saya. 6bulan sbgai MD dan
 P.E sy nekad resign sebab tak berpuashati dgn janji dan
tawaran company ,Mei 2010 saya comfirm resign dan attend sbgai partimer P.E shj.


Selama setahun dan hanya terima elauan sahaja, cukup la untuk balanja makan tapi tak boleh bermewah2 dah..:(..  akhirnya jadi jugalah saya berpindah ke Alor Setar mengikut suami tercinta..
masa ini kami tinggal menyewa di Pekan Jitra, tahun pertama resign mmg tercari-cari kerja yg bagus melambak resume hantar tapi tak de rezeki.  saya boleh bersabar dalam 2 bulan je,
akhirnya 2 bulan sebelum raya saya nekad nak buat kuih raya pula, nak cari duit raya..berhabis lagi waktu tu,
buat pinjaman tru kredit kad hampir 10k dan gadai barang kemas skit,

lastly untung bersih pun tak boleh banyak mana,
sebab 1st experince juga, berniaga pun keluarga support dan tlg pasarkan, dah nak dekat raya kuih raya banyak yg terjual,
tapi banyak juga la nak kena bayar balik supplier
(ambik barang mentah cara kredit),
nak bayar pekerja dapat untung ada berapa la sgt , masih ada lagi kuih berbaki yg kami jual pula raya haji,  mmg la habis tapi untung yg dapat adikberadik dalam kesusahan saya bagi pinjamkan dulu
 jadi ada untung di tangan hanya rm1k je buat belanja raya tahun tu, biar lah saya redha ja, hujung tahun 2010,
kami terpaksa berpindah dari rumah sewa segera ,
sebab tuan rumah nak masuk rumah dia dlm 2minggu lg,
mmg kami sabar dgn musibah ni.

Awal tahun 2011 sya beroleh rezeki bekerja di UUM, waktu ni pula saya dan suami dah tinggal di kampung ibu bapa suami( mertua saya). Saya tgh mengandung anak kedua waktu ni,
soal dapat kerja baru mmg la seronok tapi rasa tak sedap hati. sebab hirearki kerja saya yg baru tak sama dgn yg lama
lebih banyak ke arah pengurusan ditambah pula saya hanya berstatus penolong jurutera shj (ada job kosong ini shj waktu mohon)jadi lebih banyak melaksanakan kerja dari merancang, saya redha ja asalkan ada kerja. tapi dalam hati tak pernah berputus asa berdoa akan ada peluang kerja atau mungkin ada bisnes yg lebih baik.

pertengahan 2011 waktu saya sarat saya mengandung ni , saya buat juga bisnes lampin kain moden (cloth diaper) dari rumah, seronok2 sambil mula guna sendiri untuk anak sulung saya, modal suami la yg support, ye la buat persediaan menjimatkan ekonomi rumhantangga bila bersalin adiknya nanti:).

waktu ni saya dah beli laptop dan broadband, saya dan suami sama2 berkongsi susah dan senang ,kalu saya mampu beli laptop, wireless internet suami pula yg backup, waktu ni lah saya terjumpa bisnes VeMMa. saya tgk gambar wanita je yg banyak di side fb tu,
 dalam byk2 yg selalu keluar,saya study dan baca web, saya tertarik dgn web dan gambar Ibunda tercinta Hasmi, mmg tersentuh hati baca webnya..

Saya dapat rasa apa yg dialami saya juga sedang alaminya, saya nak peluang macam mana yg Puan Hasmi dapat,
tapi macam mana?
saya baca banyak kali web therichhmind.com, ehh  kena ada web sendiri? kena promosi? macam mana diorang dapat bonus bnyak2 ni? dalam hati mmg meronta nak kena buat juga ni.
saya daftar di web Puan Hasmi, kemudian memamg bertubi-tubi la saya terima email2 dari vemmabuilder,
Puan Hasmi ada call approach saya upgred ulimate pek, tapi saya mmg takde duit waktu tu. Suami baru je buat loan sebab tu saya boleh buat bisnes cloth diaper,
saya pun baru beberapa bulan kerja di UUM, mmg tak boleh la nak buat loan, nak gadai barang emas tahun lepas punya gadaian pun tak sempat nak tebus lagi. Mmg ligat la pikir nak buat macam mana, tapi dalam hati kecil ni mmg nak upgred juga.


Itu yang cuba alih perhatian cari2 peluang buat web sendiri, mana tau dah ada web nanti ramai la org melawat..andaian saya di peringkat awal.ehehe..maksudnya saya cuba buat roda sendiri.
masa tu saya dalam berpantang anak kedua, hari ke 36 berpantang saya pergi kursus buat web dengan cikgu zul di kulim, waktu tu mmg nekad nak blaja buat web sampai jadi. bayar rm360 untuk 2 hari
saya drive sendiri dari baling, pakai stokin dan pergi juga kelas, mmg mentua dan mak saya bising tapi saya cakap takpe saya pergi 8 jam je, saya pakai sweater dgn stokin nanti.

Saya nak bagi jadi juga, breasfeeding medela saya mmg saya tak pernah tinggal bawa je kemana saya pergi sebab anak2 saya semua saya full breastfeeding. habis kursus saya buat web untuk cloth diaper dulu, tapi tak dapat habiskan juga 100%, saya kerja siang ada anak2 kecik ni mmg personel kerja waktu mlm, breakdown memanjang.  Dalam sibuk2 tu saya mmg cerita pada suami pasal bisnes VeMMa dan kalau boleh nak upgred bisnes pek, cerita kat suami tu mmg la nak memujuk modal tu :)
 

Selepas seminggu saya cerita , suami cakap nak buat loan nak bantu saya upgred bisnes VeMMa, elok lulus je loan macam nak jadi rezeki saya , dapat sms ringkas dari Puan Hasmi, kata promo price untuk ultimate pek sempena VAC 2011. saya terus minta lock untuk saya preorder rm500, bakinya dalam tempoh seminggu kemudian, mmg berbaloi sebab lebih murah seingat saya tgl dalam rm4700, mmg excited dah ready brandpartner. 

Minggu pertama dan kedua mmg saya kacau Puan hasmi, sampai Puan Hasmi cakap... kalu ina dapat PM mcm ina tau la nanti mcm mana, masa tu mmg tak masuk semua dlm kepala apa yg mentor ajar, tapi saya buat je dulu,
saya call je terus nak tau jawapan cepat, sms nanti tertunggu pulak, kan senang call je terus.ehehe. saya buat apa yang Puan Hasmi suruh dgn panduan2 dari email yg banyak dapat tu :), kami berjumpa for 1st time di MCDonald City Plaza, saya bawa je anak2.. anak kedua masa tu baru 2 bulan, yang sulung 1tahun 10bulan, mmg keluar juga la ragam anak2 ni, tapi sempat Puan Hasmi, buat mini bis preview terus siap dgn web mamakaya.webly.com.

ermm..bagus kan mentor tlg buat dah siap pun.simple web but nice. pergi belaja buat web konon nak buat sendiri..dalam hati saya la waktu tu.ahaha . mmg lucu kalu kenang balik.. saya target 6 bulan aktif member ni mmg nak blaja buat bisnes bagi jadi, tapi kekuatan dan semngat saya mmg teruji.  
Nak kata alasan mungkin ya mungkin tidak, anak kedua saya masih baby, saya tgl dgn mentua, anak2 saya semua mentua jaga, bila balik kerja dah nak masuk magrib, mmg saya layan anak2 dlu kemudian baru tgk kerja2 lain,
kalu saya mengadap laptop lama2 mmg saya rasa tak selesa, kadang2 ada juga bunyi banyak ka kerja di opis  sampai kena bawa balik ke rumah je, saya mmg down seketika peringkat awal, tapi Puan Hasmi kerap juga call seminggu dua dalam sekali, bertnya khabar kadang2 sms je.  Saya mmg nak berjaya tapi dugaan persekitaran di rumah saya buat saya hilang focus, MP2 pun saya tak dapat join waktu tu, tapi saya still join webinar dan skype..

itu yg bagi saya rechange semua plan asal saya WHY saya pilih Vemma, saya taknak makan gaji selamanya,
saya nak ada masa untuk diri sendiri, keluarga dan anak2, saya mesti boleh buat,
saya nak 5 tahun dari waktu saya join saya dah keluar dari masalah-masalah, berkongsi rumah, tekanan kerja yang melambak di office,  masyarakat diluar mungkin berpendapat kerja makan gaji goverment staff selesa kerja tak banyak, relax..
ya mungkin tetapi kena tgk skop kerja dan jawatan tu yg macam mana. mmg saya selalu mengadu dengan Puan Hasmi hal ni, dan Puan  Hasmi mmg tahu WHY saya di VeMMa,
saya nak ikut contoh leader2 hebat V4U yang pilih VeMMA sebagai kerjaya tetap, mmg bukan mudah nak berjaya tapi kalu dah ada resepinya kita ikut saja, lambat laun pasti akan jadi..OOO YEsSSSSSS. tadi saya ada ceritakan WHY sayakan, selepas Diamond pek diperkenalkan , mmg saya target untuk kejar Diamond,
 November 2011 saya perhatikan spill over di power leg saya cukup untuk saya kejar.

Saya call juga leader2 lain waktu tu untuk dapatkan tips, apa yang boleh boleh simpulkan, variasikan cara kalu nak cepat jadi buat offline+online..buat dgn cara sendiri dgn guide mentor, nak full iklan saya tak cukup modal nak buat online secara konsisten, jadi saya tumpang iklan orang, tetapi saya fokus offline
Puan Hasmi dgn Atok Basri mmg sentiasa support setiap kali ada PE offline, mmg bantu all out, sanggup luangkan waktu balik kg ke alor setaq buat sesi closing dgn PE2 saya. mmg mahal jasa kalian, mungkin belum rezeki saya banyak PE offline di sini tak upgred segera , lebih banyak wait n see..so i doesn't care,i find nexttt!

Puan Hasmi buat close bp di penang setiap sabtu selang 2 minggu, alhamdulillah nasib baik sesi petang
saya attend setiap kali BP ada, mmg rasa jauh 1jam 45minit drive dr alor setar ke penang tapi kalu hati dah NAK sampai juga,
cabaran saya pertama kali nak kerap2 attend bp hari sabtu ni, biasa la weekend takkan goverment staf kerja kecuali ada kecemasan, saya tglkan anak kecik saya dan bawa anak sulung ke bp, saya pakai baju T-Shirt UUM supaya mentua saya tak soal banyak nak pergi mana
kesian juga anak saya,
selalu sebelum zohor saya drive, bawa siap bekal makan anak, takut dia lapar, slalu saya bagi makan sambil2 ber bp di penang.  Bermula close bp penang ni la saya rajinkan diri tak miss event bp,
saya ingat lagi sewaktu termiss bonus single pek, Puan Hasmi pulangkan balik fast tart bonus rm38, tapi kami bagi rm50 ..katanya keep the change.
Sebenarnya waktu saya ke bp penang haritu saya ada  tak sampai rm100 lagi buat belanja bulan tu, saya attend juga bp sebab saya nak ilmu tu dan saya nak memahami cinta di VeMMa.

macam tu juga masa nak ke VFT, mmg saya takder duit lebih bulan tu.. anak2 toksah cakap la dok pikir dgn mak mana nak tinggalkan dioarang ni, mak saya ka mak mentua, nanti mak mentua tahu pulak aku ligat berbisnes ni, finally letak di rumah mak saya..duit belanja nak pergi mmg tak cukup lagi time ke VFT tu, tapi dah NAK kan namanya,  saya suarakan pada mak saya ada tak rm300 buat saya pinjam sebulan,
kakak saya dan abg ipar saya terus bagi rm500 sehari sebelum pergi VFT dan saya tak perlu bayar balik..sebab mmg itu duit saya, diaorng terguna duit kuih raya saya dulu hampir rm3000, jadi Allah SWT telah permudahkan niat dan perjalanan saya,  Alahmdulillah..



Begitu juga perjalanan nak hadir MP3, Trainig di hq selepas VFT, pebagai dugaan datang tapi kami cuba selesaikan dgn baik, saya NAK rasa dan NAK tahu apa erti cinta di VeMMa, saya NAK kenal lebih dalam kenapa leader2 hebat boleh fokus,boleh Berjaya, saya ikut apa saja nasihat mentor guna , Blackberry,supaya lebih dekat dgn family VeMMa, walhal saya baru beli Samsung Galaxy Y, saya usahakan juga walau lambat dapat pin BBM tu, selepas pertama kali saya buat iklan berbayar saya dulu tak menjadi,  kali ni saya tukar akaun guna suami punya akaun, guna laptop puan hasmi, baru apporoach semua iklan saya, mmg usaha seribu daya akan berhasil,  Alhamdulillah, Puan Hasmi check status dan edit semula web dan Kak Syiha juga turut bantu review web saya , untuk tgk samada web masih menarik tau tak, lepas tu baru la berhasil 'PE hujan' macam selalu Puan Hasmi sebut , zaman kegemilangan beliau dan leader2 hebat yg lain penah lalui dulu, Wahh..mmg betul DUPLIKASI apa yg mentor/upline buat mmg berhasil, rm100.00 iklan saya boleh ada 70-80 pe.Woww!.

Mmg saya teruja dan spend sikit untuk beriklan, PE hujan saya collect 2 hari berturut2, kemudian rest dgn maintain iklan rm10/day shj. selepas VAC,  PE masuk 7-9 org sehari untuk rm10/day. dan fenomena ini sehingga la sekarang, Perhhh mmg terkesan dgn VAC 2012 dan yg best lagi mmg terasa sangat bila bekerja secara TEAMWORK di VeMMa ni. alhamdulillah selepas fenomena PE hujan saya, bertambah semangat dan berkeyakinan dengan potential bisnes kita, sistem support yg mantop dgn tak perlu keluar rumah setiap hari pun, bisnes saya bertukar masyukk, sebelum raya tahun ni bonus saya mula menjangkau 4angka bulanan, 2 kali ganda dari gaji basic saya sekarang, dan sebelum kami berdua ke VAC, kami berdua shopping dan belanja ke VAC dgn habiskan rm1000 dlm 2 hari! tak pernah berbelanja macam tu sebelum ni, alhamdulillah terima kasih ya Allah.


mmg tak menang tangan la nak call atau balas email, sampai ada PE yg upgred sendiri,  banyak perubahan kami sekeluarga alami, keluarga dan mentua saya sudah terang-terangan mengetahui bisnes kami,
suami juga semakin positif dalam bidang ini , mmg dia sentiasa pakai baju oren VeMMa kalau keluar rumah, tak termasuk hari raya la.ahahaa..keluarga saya juga peminat produk VeMMA, saya jadikan amalan guna balik botol VeMMA (promosi bergerak secara tak langsung) saya dan keluarga lebih positif dan sihat dari sebelum ini. apalagi yang saya nak..
teruskan lagi usaha nak kembangkan lagi network supaya tak selamanya perlu enroler PE (azimat Puan Hasmi), saya masih belum cukup bagus sebagai game player, masih MAHU belajar bagaimana nak mantapkan lagi ILMU menjaga dan mengembangkan network, mmg banyak godaan cantik dan manis di luar sana, pelbagai jenis bisnes dan pelaburan yang ada,
saya banyak explore dan rasai sendiri dgn suami melalui channel keluarga saya, mmg saya akui VeMMA is the best choice home bisness, tiada yg serupa , kalau ada yg merungut tak dapat atau tak berhasil, mesti semak diri sendiri dan dapatkan ilmu terus dgn leader2..

ini tips yg sama saya buat sehingga sekarang

1) RAPAT dan berhubung selalu dengan mentor/upline (banyak tips akan dapat secara langsung tak lansung)

2) JOIN dan support aktiviti online kita (di rumah adakan laptop, luar rumah adakan blackberry@samsung galaxy@ipad)

3) HADIR bp/showcase terdekat dengan anda (rugi tak hadir anda sendiri tak berminat dgn ilmu macam mana nak dapt ilmu tu)

4) DUPLIKASI apa yg mentor ajar (kurangkan alasan, cuba selesaikan sehabis baik)

5) BACA buku2 berguna buku2 bermotivasi spt Rich Dad Poor Dad,Berfikir Gaya TRUMP dll

6) RAJIN bercerita kepada sesiapa sahaja kehebatan produk kita (antara tips mudah mula buka pintu hati prospek)

7) NAK berjaya atau tidak datang dari kita sendiri, jadi bertindak

8) MESTI pelan dan buat catatan/rekod PM dan PE (azimat beharga Puan Hasmi).
 
Sekarang plan bonus baru kita lagi menggila dgn frenzzy bonus, mmg bestt jom kita sama2 rebut peluang ini, jgn tinggalkan rakan2 network kita yg tido, kejutkan diaorang kita bukan menjual
kita nak share dan nak orang ramai tahu kita guna produk yang luarbiasa , dan ada bonus bisnes yang sgt lumayan, mcm selalu DL Roslila sebut kita bukan sealer kita networker, Yeeess I like ...kita mesti tanam dalam minda kita ayat positif seperti ini, Bidang Networking adalah industri yg sgt membangun sekarang
kita fokus dan belajar dgn org2 hebat di V4U, Insya Allah benih yang disemai akan berhasil nanti.

Puan Hasmi pernah berkata pada saya dulu, tu la hang manja..tu la buat lagi roda sendiri..saya tahu mungkin saya lambat capai rank, tapi saya selalu bergurau kepada beliau..'tak kisahla akak asalkan jutawan' Teguran dan nasihat dari mentor tak pernah saya ambil hati, ibunda mana tak nak tgk anaknya berjayakan. Dikesempatan mlm ini dan kita juga masih menyambut hari raya korban,
 Saya ingin mengucapkan jutaan, Terima kasih dan sayang kepada suami tercinta DL MOhd Hafiz , yang telah banyak berkorban dan menyokong saya sehingga kini, mentor kesayangan kami pasangan suamiisteri Mummy & Dady, EL Hasmi & Basri yang
tidak pernah jemu membantu dan menyokong kami berdua, juga leader2 hebat yg sentiasa caring dan support
PL Rasyihah,PL Rosmawati, PL Roslina,PL Azreen,PL Junaidah,
DL Herlina,DL Roslila ,DL Syed Sani,DL Zuraidah,DL Fenny,DL Azizah,DL Muslimah
Gold Leader Suzie, GL Suhairil, Silver Leader Sabariah , dan leader2 yg lain serta  semua network saya yg hadir mlm ini, I luv u all .. serta semua brandpartner yg sentiasa setia selama ini.


Selain berjuang dan berkorban untuk mencapai cita-cita dan impian, kita juga harus bersangka baik kepada Allah SWT, Mungkin saat ini atau hari ini bukan rezeki kita lagi,
kita teruskan sahaja perjalanan kita jgn berhenti,Usaha dan usaha masa nya kan tiba nanti.
Ya Allah Engkau Permudahkanlah segala usahaku dan rakan2 seperjuangan ku agar kami semua beroleh
kesenangan,keberkatan rezeki darimu serta silaturahim dan kasih sayang ini sentiasa berpanjangan. Amin..Ampun dan maaf sekiranya ada terlanjur kata atau tersalah bahasa sepanjang perkongsian ini,
yang baik itu dari Allah SWT, yang buruk itu dari kelemahan saya sendiri.
Jumpa Di Puncak Kejayaan.



Alhamdulillah sekian dulu perkongsian untuk kali ini,
Semoga menjadi iktibar utk semua..

Jatuh bangun dalam Perniagaan itu lumrah....yg penting kuncinya ada pada Diri Sendiri...Orang Yang Mengalah Tidak Akan Menang dan Orang Yang Menang TIDAK PERNAH MENGALAH

Allah megetahui niat... Niatkan sesuatu yg baik utk dilaksanakan... Insyaallah, dilorongkan laluan....
 

Jumpa lagi dilain waktu
Wassalam...



JANGAN PERNAH MENYERAH…!!!
Pelaut Agung Tidak Lahir dari
Laut Yang Tenang…..
Gold Leader & Success Coach:Suzie Shuib
Email:suzie.shuib@gmail.com
fbook:suzie.yazid
skype:suzie-wge
Call/SMS: 013 352 7884



No comments:

Post a Comment

Post a Comment